Občina Osilnica je po številu prebivalstva ena najmanjših občin v Sloveniji, s površino 3,611 ha. Na 1 km2 živi le okoli 10 prebivalcev. Ima 19 naselij, med katerimi je občinsko središče naselje Osilnica.

Občina Osilnica je ohranila vso svojo naravno lepoto, predvsem s tem mislimo na visoka hribovja, skalnate previse ter številne potoke, od katerih za najlepšega velja Mirtoviški potok. Poseben pridih naši dolini daje reka Kolpa, ki ponuja vsakemu obiskovalcu nešteto možnosti za sprostitev in zabavo, in sicer od kopanja in ribolova do raftanja, rečnega boba in kajaka oziroma kanuja. Prava posebnost našega kraja je rastlinstvo. Gozdovi na tem območju so listnati in mešani, prav tako pa tu rastejo precej redke in zanimive rastline: dišeči volčin, jesenček, planike, kranjske lilije, ponekod narcise, najdemo pa tudi čvrsti in zeleni šaš, svišč,… Značilnost naše doline pa ni le raznoliko rastlinstvo, ampak na njenem področju prebiva tudi veliko število živali. Med njimi izstopajo jeleni, srnjad, medvedi, zajci, veverice. V stenah naše Loške stene domujejo gamsi ter sivi orel, med tem ko je v Kolpi veliko rib (postrvi, lipani in sulci).

Poleg rastlinskega in živalskega sveta, naša dolina premore še nekatere druge značilnosti. Tako imamo kar 7 cerkva, v Ribjeku je cerkev Sv. Egidija že iz leta 1681. Poznano pa je tudi izdelovanje rož iz papirja, kot to, da je bilo v preteklosti med našimi ljudmi veliko vurmoharjev, ki so šli “s trebuhom za kruhom” ter popravljali ure. Osilnica je znana tudi po tem, da tukaj deluje najmanjša šola v Sloveniji.

ZAČNIMO PROJEKT

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE