Home Phone

kaj je odzivna spletna stran

kaj je odzivna spletna stran

Odzivna spletna stran je spletna stran, ki je vsebinsko prilagojena vsem napravam, s katerimi brskalmo po spletu. To pomeni, da je spletna stran vidna na računalniku, kjer imamo običajno več gumbov v meniju, na mobitelih se to zamenja z eno tipko in po odprtju se pokaže celoten menu, vsebine so prilagojene, da so berljive povsod,  slike vidne, elementi pravilno razporejeno. Upoštevati moramo, da je cilj brskanja po mobitelu ta, da čim prej in s čim manj kliki najdemo želeno informacijo. Zato je že v osnovi potrebno predvideti, kako bo spletna stran zasnovana, saj so se načini iskanja informacij v zadnjih letih spremenili oziroma želimo čim prej najti vse.

Včasih smo odzivne spletne strani delali tako, da smo naredili mobilno spletno stran ločeno, na glavno spletno stran pa smo dali skripto, ki je prebrala, s kakšno napravo smo prišli na spletno stran. Če je bil to mobitel ali tablični računalnik, nas je preusmerilo na mobilno stran.

Prednosti ločene mobilne strani:

  • ločen urejevalnk
  • vsebine so bile lahko popolnoma drugačne od osnovne strani
  • ločena optimizacija strani

Slabosti ločene mobilne strani:

  • dvojno delo pri dodajanju in urejanju vsebin
  • vsebine in optimizacija nista smeli biti popolnoma enaki zaradi Googlovih kaznovanj, saj če je vsebina na dveh straneh popolnoma enaka, potem Google tisto, ki je bila narejena pozneje kaznuje tako, da jo zelo slabo bere ali je sploh ne. Lahko se zgodi tudi, da jo postavi v sandbox.

Zato se ta metoda ni obnesla.

Z novimi urejevalniki izdelava prilagojenih (responsive) strani ni več težava.