OPTIMIZACIJA SPLETNIH STRANI

OPTIMIZACIJA SPLETNIH STRANI

Vse o optimizaciji spletnih strani

KAJ JE OPTIMIZACIJA SPLETNE STRANI

Optimizacija spletne strani (SEO – search engine optimization) je postopek, s katerim se spletno stran postavi na čim višje mesto v spletne brskalnike. Večina modernih urejevalnikov spletnih vsebin imajo že možnost urejanja osnovnih elementov spletne optimizacije, kot so naslov strani, ključne besede, opis strani in povezava, ki je vidna v brskalnikih. Seveda pa je še veliko ostalih dejavnikov, ki so del spletne optimizacije.

Optimizacija spletne strani zajema tudi kvalitetne spletne vsebine spletne strani, naslove, ki morajo biti označeni v pravilnih slogih. Pomembno je tudi, da so slike, ki so na spletni strani tudi pravilno poimenovane. Prav tako je dobrodošlo, da so elementi spletne strani poimenovani glede na samo vsebino.

Same spletne strani ni problem narediti, je pa veliko težje in dolgotrajno, da spletno stran spravimo na dobre pozicije v spletnih brskalnikih. Google je branje spletnih strani zelo omejil in lahko traja tudi dober mesec, da nam sploh spozna našo spletno stran, pa še to jo bo prebral le površno oziroma bo pregledal le osnovne elemente. Potem bo pa spet potrajalo kak teden ali dva, da bo stran prebral bolj podrobno. Sama optimizacija spletne strani lahko traja tudi do pol leta, odvisno od konkurence.

NA KAJ PAZITI?

Veliko strank misli, da ko je spletna stran vsebinsko narejena, da se tukaj delo konča. Pa se takrat delo šele začne. To je zelo podobno kot avtomobil. Ko ga kupimo, se lahko vozimo, vendar samo dokler imamo gorivo, potem je treba doliti, sem ter tja narediti kak servis in tako dalje. Če avto samo gledamo, potem ne opravlja dela, za kar je bil narejen. Enako je s spletno stranjo. Vsake nekaj dni je priporošljivo kaj dodati, zamenjati, dopisati, pregledati pravopisne napake, dodati kake optimizacijske elemente.

V Googlovih analitiksih lahko spremljamo, po katerih ključnih besedah so obiskovalci našli spletno stran in koliko obiskovalcev si je ogledalo našo spletno stran in iz kje. Obstajajo tudi programi, ki nam popolnoma analizirajo našo online optimizacijo (to je optimizacija, ki se izvaja na spletni strani). Drugi del optimizacije pa je tako imenovana offsite optimizacija, kar že po imenu pove, da se izvaja izven spletne strani. Najbolj poznan primer so socialni mediji, najpogostejši je Facebook, kjer lahko promoviramo spletno stran in s tem povečamo število obiskovalcev. Kako privabiti čim več obiskovalcev, je pa odvisno tudi od tega, koliko smo pripravljeni vložiti v samo oglaševanje, da bi se spletno stran čim bolje videlo in slišalo. Zelo dobrodošlo je tudi oglaševanje na drugih portalih, ker je več povezav na vašo spletno stran samo plus pri optimizaciji.

Optimizacija spletne strani je torej nujen dodatek vsaki spletni strani, da je lahko dobro vidna v brskalnikih.

KO JE SPLETNA STRAN KONČANA

Ko je spletna stran narejena, vas ne pustimo samih. Za vas smo na razpolago za pomoč pri vzdrževanju, optimizaciji in urejanju spletne strani ali spletne trgovine. Po končani izdelavi vam posredujemo podatke za dostop do urejevalnika spletne strani. Imeli boste vse pravice urejanja, to pomeni, da pred strankami nič ne zaklepamo in omejujemo urejavalnika. Posredujemo vam tudi dostop do kontrolne plošče spletne strani, kjer si sami lahko urejate poštne predale, lahko si tudi naredite kopijo spletne strani na računalnik. Lahko jo preselite drugam, saj vas ne “priklenemo” k nam z raznimi pogodbami. Tudi spletno domeno kupimo za vas in vi ste lastniki in imate dostop do urejanja le te. Skratka, ne kompliciramo, ne omejujemo, v nič ne silimo.

Pri ponudnikih spletnih strani se prosimo pozanimajte o vseh teh stvareh, saj se zadnje čase srečujemo z vedno več primeri omejevanja dostopov in izsiljevanj, čeprav so stranke poravnale vse račune, se pa mnogi sklicujejo na razni drobni tisk in da tega niso dorekli in tako dalje.

Call Now Button